Hur Man Avgör Om Ens Sommardäck Är Slitna

Det bästa sättet att avgöra om du behöver byta ut sommardäcken är att kontrollera däckens mönsterdjup. Tryck in ett mynt i slitbanan och sätta tummen på myntet för att markera djupet är det enklaste sättet att kolla på det här. När du tar bort myntet kan du mäta hur många millimeter mynten gick in i mönstret. Det finns också några verktyg som säljs för dig för att noggrant mäta det, men de flesta är överens om att myntet är det enklaste och mest praktiska sättet att göra det. Många kvalitetsdäck har numera redan ett märkessystem i sitt slitmönster.

Om ditt däcks slitdjup är under 1,6 mm är det enligt lag inte tillåtet att köra med dem i Europa. Av säkerhetsskäl är det minsta rekommenderade slitbanedjupet 4 millimeter. Många däck har numera även indikatorer på däcken som visar återstående djup. Detta kan vara antingen med siffror som bleknar bort när du sliter på däcket.

Eftersom däckets mönsterdjup är direkt relaterat till däckets körsäkerhet är det mycket viktigt att kontrollera och bevaka det. Du måste veta att slitage är högre om du är en aggressiv förare och den är högre på bilens drivaxel. Så det kräver att du behöver rotera däck mellan främre position och bakre position. Det rekommenderas att göra det var 8000 km eller om du byter mellan sommar- och vinterdäck, skulle detta vara tidpunkten att märka däcken så att de kan roteras för nästa säsong.

Förutom att bara mäta mönsterdjupet är det viktigt att du visuellt inspekterar däcken, för att se att de inte har några visuella skador. Däckens sidor kan vara skadade och kan orsaka att däcket exploderar. Om däcken ser bra ut är de förmodligen i gott skick och du kan vänta tills slitaget på slitbanorna har nått sin kritiska nivå innan du byter ut.

För mer information när det är dags att byta däck https://nokiantyres.se/