Undvik Olyckor Med Bra Däck

Några av bilolyckorna händer eftersom bilens viktigaste säkerhetsutrustning, däcken, inte är i gott skick. Som vi alla vet sker olyckor och du kan undra varför de händer. Det kan naturligtvis finnas många anledningar, som distraktion, något oväntat händer eller folk kör för fort. Några av dessa kunde undvikas med bättre däck. Goda däck med hög kvalitet gör att du kan stanna snabbare och på kortare avstånd än med däck som har dåligt slitdjup eller är i dåligt skick.

Om du tar hand om dina däck, oavsett om du använder sommardäck, är vinterdäck eller allvädersdäck viktigt. Du måste kontrollera att de är i gott skick, att de har tillräckligt slitbanans mönsterdjup, vilket är över 4 mm. Däcktrycket är också viktigt. Om du har för högt eller för lågt däcktryck, fungerar de inte optimalt, och du har inte optimal kontroll över ditt fordon. Eftersom temperaturen påverkar däcktrycket är det viktigt att kontrollera det regelbundet när du har stora temperaturskift. Även när du kör på en sommar semesterresa, från t.ex. Norra Europa till Sydeuropa, den stora temperaturskillnaden gör det väldigt viktigt att kontrollera däcktrycket även när du har kommit till din slutdestination.

Fel däcktryck påverkar också rullmotstånd, vilket gör att däcken slits ut snabbare än vad som är tänkt. Det betyder att du måste ersätta dem tidigare än väntat och din ersättningskostnad ökar. Din bränsleförbrukning ökar också eftersom ditt fordon kommer att konsumera mer bensin när du kör. Så inte bara din säkerhet påverkas, men också din ekonomi, eftersom du slutar spendera extra pengar medan du är mindre säker och är mer benägna att vara i en olycka.

Bromssträckan ökar vid körning med fel däcktryck, dåliga däck eller däck med lågt slitmönsterdjup. Detta påverkar din körsäkerhet och du får mindre kontroll och grepp när du kör. Det här är det som främst orsakar olyckor, förlorar kontrollen över ditt fordon på grund av vattenplaning, eller när man tar kurvor eller då du har däckproblem. Ju längre bromssträcka på grund av dåliga däck ökar också chansen att hamna i en olycka.

För mer information om däck av hög kvalitet, besök: https://www.nokiantyres.se/