Varför Ska Du Byta Till Vinterdäck?

Som namnet antyder är vinterdäck däck för vintersäsongen eller närmare bestämt för vinterväderförhållanden, som inkluderar kallt väder, snö och is. Vinterdäck är faktiskt bättre än sommardäck så snart temperaturen sjunker under noll grader. Den främsta orsaken är att sommardäcken inte är designade för kallt väder och deras slitbanemönster är inte optimerad för snö och is. De har utformats för varma temperaturer och vägförhållanden som du huvudsakligen kommer att köra på under somrarna. Detta betyder torr asfalt och de är också optimerade för hårt sommarregn.

Sommar- och vintervädret är så drastiskt annorlunda, både i temperaturer och på ytan du kör på, det är alltså mycket svårt att designa ett däck som kan hantera båda hela räckvidden, särskilt om du också kräver hög prestanda. Under sommaren på torra sommarvägar kommer gummit att ha bra grepp på asfalten. Gummiblandningen är optimerad för att ge dig rätt balans mellan mjukhet och grepp samtidigt som du har goda däckslitageegenskaper för att minimera slitaget. Slitbanemönstret kommer att se till att du har god kontroll- och styregenskaper samt kort bromsavstånd. Slitbanan tar också hänsyn till goda egenskaper på våta ytor, så att du kan undvika vattenplanering medan du fortfarande har utmärkt våtgrepp.

När du sedan når vintern kommer du att ha ett helt annat designat däck. För det första har du däck som klarar kalla temperaturer medan du fortfarande är mjuk och flexibel. Sedan måste slitbanemönstret utformas för snö, is och slask. De måste också ge grepp om dessa förhållanden. Det är därför du måste byta till vinterdäck när du närmar dig vintern. Du behöver däck som är optimerade för förhållandena och kan ge det grepp och säkerhet du behöver. Så varför att byta är ganska tydligt, eftersom det faktiskt är farligt att köra med sommardäck.

Eftersom det är farligt att köra med sommardäck måste du byta däck innan vintervädret kommer. Eftersom vinterdäcken redan är säkrare än sommardäcken då temperaturen sjunker under noll grader, bör du redan ändra när temperaturen sjunker och inte vänta på att snön kommer fram. Detta kommer att förbättra din säkerhet.

För mer information om vinterdäck, besök: Nokian Tyres