Varför Du Bör Byta Till Vinterdäck

Säkerhet är verkligen det främsta skälet till att du bör byta till vinterdäck, det vill säga om du planerar att köra under vinterförhållanden. För att det ska räkna som vinterförhållanden behöver du temperaturer under noll grader och att du har snö eller is.

När är vinterdäck bättre än sommardäck?

Vinterdäck är bättre än sommardäck redan när temperaturen sjunker under noll grader. Så du behöver inte snö eller is för att du ska kunna byta däck och ha bättre prestanda. På is och snö är vinterdäcken överlägsna sommardäck, vilket nästan inte ger något grepp under dessa förhållanden.

Vilka däck är bättre på snö?      

På snö är både dubbade och dubbfria däck lika bra. Så valet är upp till dig och ditt körbeteende. Dubbfria däck har lite mer flexibilitet, eftersom det inte finns några föreskrifter som begränsar deras användning. Detta kan vara mycket användbart om du planerar att resa över landsgränser.

Vilka däck är bättre på is?  

På is är nageldäcken överlägsna jämfört med icke-piggdäck, eftersom metall dubbarna är utmärkta för att skapa grepp om is. De icke-naglade däcken använder slitbanan i kombination med grepppartiklar för att skapa grepp på is.

Hur vet jag om mina däck är vintergodkända?

Vintergodkända däck har en symbol som visar ett 3-toppen berg med en snöflinga inuti. Detta innebär att däcken har klarat de stränga tester som krävs för godkännande.

När ska du byta?

Du bör alltid byta i god tid innan snön anländer. Eftersom vinterdäcken är överlägsna sommardäcken när temperaturen sjunker under noll, bör du använda det som det ögonblick som du byter däck.

För mer information om vinterdäck, besök: https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/vinterdack/