Vad Händer Med Sommardäck På Vintern

Det finns en anledning till att du måste byta till vinterdäck under vintern om du planerar att köra under vinterförhållanden. Vintern är inte bara snö och is, det är också kalla temperaturer. När temperaturen sjunker under noll grader Celsius blir gummiblandningen som används i sommardäck hård och förlorar sin flexibilitet. När du har ett mjukt däck kan däcket anpassa sig till vägytan och gummiet pressas in i de små hålrummen i ytan för att skapa ett mycket bra grepp.

När du sedan försöker köra vintertid med sommardäck kommer de att ha kraftigt minskat grepp när temperaturen sjunker under noll. Så även om du inte har någon snö eller is närvarande, bör du ha vinterdäck på bilen för bättre körprestanda under det kalla vädret. Sommardäck har också ett slitbanemönster som är optimerat för torra och varma sommarvägar. De kan hantera våta vägar så väl som de har optimerats för bra våtgrepp, men inte för snö eller is. De har inga funktioner för att hantera snö eller is. Lika bra som sommardäcket är på sommarvägar, det är nästan lika dåligt på vintervägar, eftersom de inte har utformats för det.

Så även om du väljer ett dubbfritt däck, det är ett vinterdäck som inte har metalldubbar, är detta däck fortfarande designat med vinterförhållanden i åtanke. Gummiblandningen som används i dessa däck blir inte hård även vid mycket låga temperaturer och slitbanan är optimerad för att lägga till grepp både på snö och is. Slidbanemönstret ger dig både grepp och dragkraft för säker körning på is, snö och till och med på slask. De kommer att förhindra dig från slaskplaning, där bilen på liknande sätt som vattenplanering, kommer att förlora kontakten med vägytan och du hamnar på ett lager av slask.

Om du bor i områden som inte riktigt har svårt vinterväder kan du kanske använda allväderdäck. Om du valde ett vintergodkänt allväderdäck, kommer det att ha egenskaper som både ett sommar- och vinterdäck kombinerat till ett, så att du har ett perfekt däck året runt. Det betyder att du alltid är redo att köra.

För mer information om vilka vinterdäck du bör välja för säker vinterkörning, besök: https://www.nokiantyres.se/