Vintersemester Med Bil Kräver Rätt Däck

Att ta familjen på en vinterlov kräver att du tittar på vilka vinterdäck du behöver. Om du inte lämnar ditt land kommer det inte att göras några förändringar i reglerna, men om du lämnar ditt land kan det finnas några däck som inte är tillåtna. För vinterkörning kan dubbdäcken vara förbjudna i vissa länder eller på vissa av vägarna. Detta kan skapa ett stort problem om du inte är medveten om det och inte beaktar det.

Det säkraste sättet när du kör genom olika länder är alltid att ha dubbfria däck som är godkända för vinterbruk. Då följer du alltid lokala lagar. Om du hamnar med dubbdäck i Tyskland, där det är förbjudet, kan du få böter och förbjudas att fortsätta din resa innan du byter däck. Detta skulle då kräva att du har bilen bogserad till en bensinstation där du kan köpa nya däck och där de sedan kan byta däck åt dig. Så när du har köpt en ny uppsättning däck, betalat bogsering och böter för att börja köra kan du fortsätta din körning. Som du kan anta kan detta vara ganska dyrt och du kan sluta spendera en stor del av semestern budgeten på detta. Du kommer förmodligen att bli försenad på din resa, så det blir inte en bra start på semestern.

Beroende på vart du åker kan du också vara skyldig enligt lag att ha snökedjor i din bil. Dessa kan sedan köpas i bensinstationerna längs vägen. De är inte så dyra, så det kommer inte att sätta dig tillbaka så mycket plus att de ger lite extra dragkraft om det finns mycket tungt snöfall. Snökedjor kan enkelt tas på och tas av, så att du bara kör med dem när det behövs.

Innan du åker på semestern är det viktigt att också kontrollera att de vinterdäck du har är i gott skick. Du måste kontrollera att de är fria från synliga skador, att de har tillräckligt med återstående slitdjup och korrekt däcktryck. Om du märker några problem med däcken är det värt att kontakta en däckverkstad och be dem om råd. Om däcken behöver mer luft ska du bara fylla i dem och ha en bra resa.

För mer information om vinterdäck, besök: https://www.nokiantyres.se/